Fakir

Fakir: Egy több mint 85 éves porszívómárka Németországból

Valami speciális. A Fakir már több mint 85 éve ezen a koncepción dolgozik. Ez számukra és számunkra, a magyarországi forgalmazó számára is többet jelent a tisztaságnál, gondoskodásnál, kényelemnél és minőségnél. A Fakir sikere 1933-ban indult, amikor Wilhelm Kicherer Mühlackerben (Németország) megalapította családi vállalkozását, a Fakir céget.

1933

Wilhelm Kicherer létrehozza gyárát, mely ebben az időben Fakir gépgyártó és fémmegmunkáló üzemként működik. A gyárban különféle gépeket és készülékeket terveznek és alkotnak meg a padló tisztítására. Kifejezetten padlópolírozókkal és porszívók gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak. A Fakir név a „Familie Kicherer” (Kircherer család) rövidítése, mely gyorsan ismertté vált kiváló minőségű háztartási készülékeiről és innovatív technológiáiról.

1938

Elkészül az első Fakir műanyagházas padlópolírozó készülék.

1948

Heinz Kircherer csatlakozik a Fakir vezetőségéhez. Vezető szerepét egészen 2005-ös nyugdíjba vonulásáig betölti, melyet követően is ő marad a többségi részvényes. 

1952

A termékpaletta hősugárzókkal bővül.

1961 

Megalakul a Nilco Reinigungsmaschinen GmbH - mely az ipari tisztítógépek területére specializálódik.

1978

1978-ban a jövőorientált vállalati vezetés egy új nagyméretű üzemet vásárol Vaihingen an der Enzben, amelyet tovább bővített. A Mühlackerbeli termelés egy részét a városközpontban végzett felújítások miatt áthelyezik az új telephelyre, hiszen a városközpont ujjászervezésének, valamint a kulturális központ és Mühlehof bevásárlóközpont fejlesztésének térre van szüksége. A várossal együtt a cég fejlesztése is megvalósul.

1988

A termékpaletta bővítése hűtőventilátorokkal.

1990

A mühlackeri üzem bezárásával a vállalat új székhelye Vaihingen an der Enz lesz. A termékpaletta légkondícionálókkal, párásítókkal és párátlanítókkal bővül. 

1995

A cégnév "Fakir-Werk GmbH & Co. KG"-re változik. 

2005

Megalakul a Fakir Hausgeräte GmbH.

2007

Törökországban megalakul a Fakir Hausgeräte Turkey vállalat. A székhely a német Vaihingen an der Enz-ben marad, a gyár tovább üzemel itt, ugyanakkor a török Çorlu városban is megindul a gyártás. 

2008

A Fakir bevezeti a legújabb, saját fejlesztésű "S" sorozatú, energiatakarékos porszívóit a piacra.

2009

Piacra kerül az exkluzív vízszűrős Fakir GL Robot porszívó elegáns és praktikus dizájnnal.

2010

A Nilco portfoliója a Marine hajótisztító termékekkel bővül.

2011

A Nilco 50. évfordulóját ünnepli. Az új, saját fejlesztésű Nilco száraz és nedves porszívókat a Çorluban (Törökország) lévő üzemben állítják elő, és bekerülnek a Nilco termékcsaládba.

2012

A piac legcsendesebb és legerősebb porszívójának bevezetése: az S 20 Eco Power porszívót Németországban tervezik, fejlesztik ki és gyártják. 

2013

A Fakir a 80. születésnapját ünnepli. A saját fejlesztésű Fakir akkumulátoros porszívók bevezetése.

2014

A padlópolírozók termékpalettájának bővítése. Bevezetésre kerül a Nilco SD 510B padlópolírozó, mely az első modell a Nilco SD sorozatból. 

2015

A Nilco termékpalettája a következő termékekkel bővül: SD 410B, RS 600, SE 1400, SE 3000, PS 600 K, PS 800 A. A Fakir megkapja az évszázad márkája díjat. 

2017

A vadonat új fejlesztésű AirWAVE technológiás porszívók bevezetése.

Ma

Az európai piac változásaihoz és folyamatos technológiai kihívásaihoz alkalmazkodva a Fakir kiváló minőségű termékeket gyárt teljesen egyértelműen a kimagasló minőségre összpontosítva. Ehhez a mai napig hozzájárul az innovatív tervező vállalatirányítás az intenzív kutatás-fejlesztés részlegtől kezdve az összes motivált és képzett munkatársig. Ma a Fakir termékportfoliójába a padlótisztítás, padlóápolás, fűtőberendezések, kisgépek és ventilátor/légkondicionáló, gőztisztító termékcsaládok, valamint a wellness részleg berendezései tartoznak. Hazánkban jelenleg a padlótisztítási és padlóápolási termékek kaphatók.

A Fakir mára már több mint 1.000 alkalmazottat foglalkoztat országos és nemzetközi szinten. 

Világszerte jelenleg 60 partner biztosítja a széleskörű ügyfélszolgálatot, folyamatos eredményességet biztosítva ezzel a vállalat számára Vaihingen an der Enztől a versenyképes globális piacokig.

A saját fejlesztő részlegnek köszönhetően az új koncepciók gyors megvalósítása és az aktuális termékpaletta folyamatos technikai fejlesztése válik lehetővé.

Helyi értékesítők széleskörű hálózatával, valamint rendszeresen megrendezésre kerülő workshopokkal rendszeres kapcsolattartás valósul meg mind az ügyfelekkel, mint a szakmabeliekkel.